De lesauto's

De rijlessen worden gegeven in een MAZDA CX30, een handgeschakelde dieseluitvoering, alsmede in een  HYUNDAI KONA Electric.

website lesauto pixl test C. website 50 

Als opvolger voor de Hyundai I30 hebben we nu ( mei 2020) gekozen  voor de MAZDA CX30, schakel, met een1,8 viercilinder dieselmotor in de Soul Red kleur,

met standaard Active Driving Display, LED-verlichting, CarPlay, parkeersensoren en meer; kortom het nieuwste van het nieuwste. 

Na een korte testperiode blijkt dat ook deze volledig voldoet, niet alleen aan onze eisen  maar ook van de leerlingen.

 

Na verloop van tijd bleek dat ook voor een auto geldt alleen is maar alleen dus..

Na lang beraad wel/niet elektrisch rijden.. wel of geen paal bij de deur.. is de actieradius in combinatie met intensief gebruik wel interessant voor een lesauto... zucht.. wat is wijsheid..

Het alternatief was toen de Hybrid en daar hebben wij dan ook, drie jaar geleden, voor gekozen bij de aanschaf van de vervanging van onze automaat.

Echter… wij hanteren als levensmotto altijd : “Verbeter de wereld, begin bij jezelf” en daar we een paar jaar geleden al geïnvesteerd hebben in zonnepanelen bleef het fenomeen elektrisch rijden toch steeds door ons hoofd spoken waardoor we januari 2022 toch overstag zijn gegaan en alsnog overgestapten op een volledig elektrische auto…

De Hyundai KONA Electric voldoet echt aan al onze eisen én verwachtingen : compacte SUV met een actieradius 484 km., een rijke standaarduitrusting, een slim infotainmentsysteem en een fijne comfortabele hoge zit. We hoeven zelf alleen nog maar te sturen ( nou ja.. en opletten en zo… )

Kortom misschien iets om een keer te proberen of te overleggen om dit de eerste paar lessen ui te testen en dan alsnog over te stappen op een schakelauto. In de toekomst zal immers, als we de heren geleerden mogen geloven, alleen nog maar worden gereden in elektrische auto’s

Soms blijkt na een paar lessen dat je erg veel moeite hebt met het schakelen, en dan kunnen we samen in overleg gaan of het misschien beter is om verder te gaan lessen in onze automaat!

Óf je wilt toch even een paar “opfris” lessen nemen om medische redenen ,óf om het vertrouwen in jouw rijvaardigheid weer even te laten bevestigen.

Inhoudelijk komt het grootste deel van de rijlessen gewoon overeen, echter met dit verschil dat je minder handelingen hoeft uit te voeren waardoor je je beter kunt concentreren op de weg. Én.. de elektrische auto’s zijn ook automaten zodat er er straks steeds meer automaten op de weg komen.

MAG IK MET EEN RIJBEWIJS B VOOR AUTOMAAT OOK IN EEN SCHAKELAUTO RIJDEN ???

Met een rijbewijs B automaat ( code 78) mag u NIET in een schakelauto rijden. Wilt u een rijbewijs B zonder het stempel automaat, dan moet u opnieuw rijexamen doen in een auto zonder automatische versnelling of koppeling. Deze regeling geldt als u op of na 30 september 2008 uw rijbewijs heeft gehaald.

WIL JE NA VERLOOP VAN TIJD TÓCH IN EEN SCHAKELAUTO RIJDEN ???

Voor het begin van het rijexamen in een handgeschakelde auto verlangt de examinator dat je je

 rijbewijs B automaat of de verklaring van rijvaardigheid B met stempel automaat kunt overleggen

In tegenstelling tot hetgeen op diverse sites staat is het, bij navraag bij het CBR gebleken dat de theorie niet hoeft te worden overgedaan.